IJsselhoff nieuws

Hoogwatergeul

Veessen-Wapenveld

Op meer dan 30 plaatsen in het Nederlandse rivierengebied krijgt de rivier meer ruimte. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden onderzocht. Langs de IJssel is de geul tussen Veessen en Wapenveld veruit de meest effectieve maatregel om de waterstand bij hoogwater te verlagen.
Tussen Veessen en Wapenveld (gem. Heerde) wordt een hoogwatergeul aangelegd. De geul wordt 8 kilometer lang en is tussen de 550 en 1.500 meter breed. De geul ontstaat door de aanleg van twee nieuwe dijken op maaiveldhoogte.

De geul krijgt een inlaat bij Veessen en een uitlaat bij Wapenveld. Alleen bij extreem hoogwater gaat de inlaat open en stroomt het water in de geul. Hierdoor verlaagt de waterstand in de IJssel met 71 centimeter. Dit gebeurt naar verwachting gemiddeld eens in een mensenleven. De agrarische functie van het gebied blijft gehandhaafd. Tussen de twee dijken kunnen vanwege de veiligheid geen woningen en bedrijfsgebouwen blijven staan.

Theaterproductie 2016

De uitvoering van het project Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld (HWG), een van de grote projecten van Ruimte voor de Rivier, is in volle gang. In de loop van dit jaar moet het werk helemaal klaar zijn en ziet het gebied er anders uit. Het nieuw ingerichte gebied moet het overstromingsgevaar van de IJssel beperken.
De voorbereiding van het hele project heeft jaren geduurd. Er is veel gepraat, gerekend en getekend alvorens de uitvoering kon beginnen. Als het straks klaar is zal de nieuwe inrichting vast feestelijk worden ‘geopend’ en is alles wat er voorheen is gebeurd waarschijnlijk betrekkelijk snel vergeten.

Vanuit Stichting IJsselhoeven is het initiatief genomen om ook aandacht te besteden aan de moeizame voorbereiding van de HWG en de spanningen die dat met zich meebracht. Dat gebeurt door het opzetten en uitvoeren van de muziektheaterproductie Groene Rivier. Het zou mooi zijn wanneer Groene Rivier bijdraagt aan een nieuwe manier van beleven van het gebied en een punt zet achter een soms vervelende periode.

Een breed samengestelde groep is bezig om een theaterproductie voor te bereiden. De scenes worden gespeeld op 4 locaties rond Marle en Werven en alle spelers en andere medewerkers komen uit het gebied van de Geul.

Groene Riviertheater mei 2016

Donderdag 19 mei Generale repetitie
Vrijdag 20 mei Première
Zaterdag 21 mei Voorstelling (matinee) en avondvoorstelling (loswal Marle)
Woensdag 25 mei Voorstelling
Donderdag 26 mei Voorstelling

Groene Rivier

Roman Groene Rivier

Horsthoekerpad (Klompenpad)

Nieuw in Heerde!

Ontdek het afwisselende landschap rond buurtschap de Horsthoek met beken, houtwallen, bos en heide. Onderweg kunt u een kudde Veluwse heideschapen tegenkomen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Horsthoekerpad Heerde

12 kernenroute Olst-Wijhe

Deze fietsroute laat u kennismaken met Olst-Wijhe, bekeken door de bril van de lokale bewoners.

De gemeente Olst-Wijhe bestaat uit 12 kernen. De 12 Plaatselijke Belangen van  deze kernen hebben een fietsroute gemaakt die deze dorpen verbindt. Dit is de 12- kernenroute, die laat u kennismaken met Olst-Wijhe bekeken door de bril van de lokale bewoners. De Plaatselijke Belangen hebben deze kennis samengebracht. De route leidt u langs de meest bijzondere en vaak nog onontdekte plekjes en paadjes van de gemeente. U fietst het grootste deel van de route over asfaltwegen, maar ook regelmatig over zandwegen, karresporen en kerkpaden en nauwelijks langs knooppunten. U kunt de routekaarten en de routebeschrijving van de route downloaden via:

 12 kernen route olst-wijhe

______________________________________________________________________________________________

In oktober zijn Floortje en Doortje bij ons gekomen. Twee schattige Toggenburgers. Samen met de ezels Lisa, Esther en Sarah en de honden Tommie en Nora geeft het een gezellige beestenboel bij IJsselhoff.


Q-music was 19 maart met de Gemeenteraadsverkiezingen in ons kleine stembureau. Een live uitzending van 6.00 uur tot 9.00 uur met Mattie & Wietze. Het kleinste stembureau van Nederland. 47 stemgerechtigden en maar liefst 65 stemmers kwamen naar stembureau 14. Opkomst 138,3 %!

Mattie & Wietze hebben heerlijk geslapen in Bed & Breakfast IJsselhoff!

Filmpje en foto’s:  Qmusic: 

 

 

Reacties plaatsen kan niet meer.